Houd je (feed)back

Deze blog verscheen op de website van YOUNG, het young professionals label van Schouten & Nelissen, waar ik als trainer en auteur aan verbonden ben.

“Mag ik je wat persoonlijke feedback geven? Het zit namelijk zo…”

Zie je dat vraagteken? En de spatie erna? Ik realiseerde me laatst dat in de praktijk die er regelmatig helemaal niet tussen zitten. Dan is het gewoon 1 lopende zin. Zonder vraag. En zonder tijd voor het antwoord.

Onlangs deed ik mee aan een selectieprocedure en werd ik na een spannende strijd als 1 van de winnaars verkozen. Hoera! Proost! Met wapperende haren en blinkende tandpasta-lach op de persfoto.

De pret was echter van korte duur, want na deze verkiezing kreeg ik in de foyer van alles op me af. Ik zat ineens in een achtbaan van goedbedoelde feedback, ongevraagde adviezen en kritische noten verkapt als complimenten. En dat vond ik…moeilijk.

Mijn insteek was om gracieus en bescheiden de feedback te ontvangen en dan zonder gekwetst ego er een beter mens van te worden. Gesterkt door de kritiek, op naar een nog betere prestatie. (*superhelden-tune*)

Maar dan de werkelijkheid… Niks gratie. Tijdens het feedback-gesprek voelde ik mijn voorhoofd fronsen, mijn armen over elkaar vouwen en mijn romp naar achter leunen. Ik herkende mezelf totaal niet in hoe de jury mij omschreef. Het viel gewoon niet in een vakje: “Ik denk dat dit een blinde vlek voor me is.”

En misschien was dat het ook.

Maar de dagen erna realiseerde ik mij: feedback is geen eenrichtingsverkeer. Het ontvangen, aanhoren, verwerken, geloven, op waarde schatten, in de praktijk brengen of wakker liggen van feedback, dat is aan mij. En aan jou!

We oefenen feedback geven en krijgen, maar oefenen we ook het weldoordacht naast ons neerleggen? Of nog spannender: weigeren te ontvangen?

En dus zei ik het laatst maar… “MagikjewatpersoonlijkefeedbackgevenHetzitnamelijkzo-” 
“NEE. “

Het was niet het moment, niet de juiste persoon, niet hun expertise en ik was niet in de bui om het goed te kunnen ontvangen. Nee dus.

Zo, op naar een nog betere prestatie. Zonder feedback. (*superhelden-tune*)

 

Everybody’s free to wear suncreen

Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it
Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of
Fishing the past from the disposal, wiping it off
Painting over the ugly parts and recycling it for more than it’s worth

- Baz Luhrman