Sterk bij selectie

Een goede voorbereiding op de toelating van hogeschool en universiteit

Wilt u uw eindexamenleerlingen goed voorbereiden op de selectieprocedure van hun vervolgstudie? Dan is deze training iets voor uw school.

Het komt steeds meer voor dat leerlingen via toetsen, motivatiebrieven en selectiegesprekken bij een populaire vervolgopleiding moeten zien binnen te komen. In 2017 zal zelfs de loting voor populaire studies worden afgeschaft en vervangen worden door decentrale selectie.

Daarom bieden Laura Doorneweerd en Elsbeth Booy het programma Sterk bij Selectie aan voor bovenbouwleerlingen van de middelbare school: 

  • Training Motivatiebrieven schrijven
  • Training Selectiegesprekken voeren 

TRAINING MOTIVATIEBRIEVEN SCHRIJVEN

elsbeth booy

elsbeth booy

Deze training bestaat uit drie onderdelen:
1.    Het schrijven van een CV en een motivatiebrief
De leerlingen krijgen theorie over het schrijven van een CV en motivatiebrief, waaronder een duidelijk format van een CV en een brief. Vervolgens gaan zij naar de website van hun gekozen vervolgopleiding en schrijven naar aanleiding van de criteria van deze opleiding een CV en een brief. Dit onderdeel kan ook als huiswerk gedaan worden voor de training.
2.    Selectievergaderingen
De leerlingen worden ingedeeld in selectiecommissies waarin zij op de stoel van de universiteit gaan zitten en een aantal brieven van medeleerlingen beoordelen. Per brief schrijven zij sterke punten en verbeterpunten op. Deze feedback koppelen zij terug aan de schrijvers van de brieven.
3.    Persoonlijke begeleiding van de trainers
Naar aanleiding van de feedback op elkaar gaan de leerlingen hun brieven herschrijven. Daarbij krijgen ze persoonlijke begeleiding en advies van de trainers.


Goed georganiseerd. Motiverend. Gezellig.”
”Ze was erg enthousiast en gaf erg goeie tips.”
”De docent was altijd enthousiast en kreeg daardoor het goed voor elkaar de leerlingen er actief [bij] te betrekken.
— Leerlingen in evaluatieformulieren

TRAINING SELECTIEGESPREKKEN

laura doorneweerd

laura doorneweerd

Deze training bestaat uit twee onderdelen:
1.    Het trainen van gespreksvaardigheden
In deze training oefenen we met luisteren (maar dan écht luisteren), een goede houding aannemen, in het moment zijn, positiviteit en contact maken met je gesprekspartner. We letten daarbij goed op valkuilen als faalangst, arrogant overkomen, black-outs, geen antwoorden weten en onecht overkomen.
2.    Het selectiegesprek bij een selectiecommissie
De getrainde vaardigheden brengen de leerlingen in de praktijk door een rollenspel: ze voeren een selectiegesprek met een “selectiecommissie” van hun gekozen universiteit. Op dit gesprek krijgen zij feedback van hun gesprekspartners.

Na de training krijgen de leerlingen een hand-out mee die ze kunnen gebruiken als naslagwerk.

Train-de-trainer

Deze training is tevens beschikbaar als een train-de-trainer voor leerkrachten. In 3 dagdelen leert een groep leerkrachten hoe zij deze training zelf aan leerlingen kunnen geven. Neem contact op voor meer informatie. 

De leerlingen zijn erg enthousiast over de training die Laura geeft over hoe je jezelf kan presenteren tijdens een sollicitatie.

Leerlingen geven aan dat zij veel hebben aan het enthousiasme die Laura laat zien tijdens de training en daarbij geven zij aan dat zij niet alleen verteld hoe je jezelf kan presenteren, maar dat Laura ook het meteen zelf laat zien en daarmee komt haar boodschap meteen goed over.

De leerlingen zijn ook erg blij met de concrete en relevante tips die zij krijgen tijdens het oefenen van een sollicitatiegesprek en kunnen deze tips meestal meteen toepassen.
— Oscar van Son - Johan van Oldebarnevelt Gymnasium

Wilt u...

  • Overleggen over de mogelijkheden?
  • Een vraag stellen?
  • Een belafspraak maken?

Het kan allemaal. Laat uw gegevens achter en we nemen contact op!

Naam
Naam