Improtips voor mannen en vrouwen

Voor ME & MY EX, onze improvisatieshow over seks, relaties en exen, hebben Sven Lanser en ik ons verdiept in de verhoudingen en verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarom geven ze 6 impro-tips voor mannen en 6 tips voor vrouwen.

Drie tips voor vrouwen van een vrouw

 1. Speel gevarieerd: Ooit zei een man over een vrouwelijke impro-collega: “Ze speelt alleen maar dom of sexy”. Auw, oei, brrr… Het is (ook) aan ons om emancipatie op het podium te brengen. Speel betrokken bazen, briljante wetenschappers en stoere superheldinnen. Wees het moordwijf.
 2. Draag goede kleding: Zorg dat je kleding (of gebrek daar aan) niet afleidt. Buk voorover om dat te checken, zet je haar vast en luister hoe luidruchtig je schoenen zijn. Lang ben ik voorstander geweest van vrouwelijke improvisers in broeken, zodat je ook mannen (of monsters) kan spelen. Maar jurkjes en rokjes zien er gewoon goed uit op het podium. Denk wel aan dikke panty’s en boxershorts eronder: je zal een radslag of bevalling moeten doen.
 3. Kweek ballen: Impro kan snel, hard en roekeloos zijn. Een situatie waar mannen vaak minder moeite mee hebben. Improvisatie is – verdorie – net als andere vakgebieden: in de top zie je steeds minder vrouwen. Dus stap iets sneller naar voren, zeg iets vaker ‘Ja dat kan ik wel’ (en goed ook) en spreek uit wat je wilt.

Drie tips voor vrouwen van een man

 1. Speel je eigen sekse: Dames alsjeblieft, dit is Nederland, een geëmancipeerd land. Dus de volgende keer dat je een dokter moet spelen, of een politieagent, of een advocaat, blijf dan je eigen sekse. Te vaak zie ik vrouwen andere vrouwen als man endowen als ze een ‘typisch mannenberoep’ spelen. Nergens voor nodig. Het personage is een stuk interessanter en geloofwaardiger als je je eigen sekse speelt. Juist bij soldaten en bouwvakkers.
 2. Draag goede kleding: Dat betekent geen rokjes of jurkjes. Je weet nooit wat of je zomaar opeens een actiescène moet spelen en je kleren mogen je niet belemmeren. Niemand zit te wachten op een blik in je kruis. Of wel, maar dat wil je dan zelf vast niet. Een panty maakt het niet veel beter (die zouden ze sowieso moeten afschaffen, maar dat is een ander verhaal). Het leidt af van je spel en dat is zonde. Koop een mooie broek.
 3. Blijf van je haar af: Je haar zit goed. Of niet. Maar alsjeblieft, blijf ervan af. Als publiek willen we meegezogen worden in het verhaal doordat jij als speler helemaal opgaat in je spel. Dus durf lelijk te zijn en ga er helemaal voor. Kleine gebaartjes als je haar achter je oor doen verbreken de illusie. Dit geldt ook voor het rechttrekken van opkruipende shirtjes en strings die zichtbaar worden.

Drie tips voor mannen van een vrouw

 1. Lees lichaamstaal: Zeker voor gevoelige of intieme scenes is het prachtig als je dichtbij komt of een vrouw vastpakt. Maar kijk eerst. Grijp niet lukraak beet. Maak oogcontact en ga niet te snel. Als je dit goed doet, kan je (soms letterlijk) heel ver komen.
 2. Draag goede kleding: Er kijkt een betalend publiek naar je: zorg dat de verpakking verzorgd is. Pas op voor broeken waar je niet in kan hurken, gladde schoenen, bouwvakkersdecolletés en te korte shirts (strek je armen eens omhoog, hoeveel bloot zien we?). Goed geklede mannen zijn jammie, gun het ons!
 3. (Her)ontdek de lage status: Het vergt moed om als eerste op het podium te springen en iets te beginnen. Hoera als je zo’n stoere speler bent! Vaak resulteert die dappere energie in een hoge status voor je karakter, elke scène opnieuw. De president, de coach, de politieagent. Probeer eens wat vaker een lage status te spelen, zéker als jij het initiatief neemt. Maak de ander de held.

Drie tips voor mannen van een man

 1. Luister en reageer: Mannen zijn grappiger dan vrouwen. Dat is nogal een statement en veel mannen geloven er stiekem in. Kan best zijn, maar je staat niet alleen op een podium. Dus vergeet al die grappen die in je opkomen. Luister, reageer en laat je scènepartner schitteren. Samen zijn jullie leuker dan je in je eentje ooit kan zijn.
 2. Laat je ego thuis: Natuurlijk willen we allemaal stoer en slim gevonden worden. Maar jij bent je personage niet. Dus als je personage dom is, betekent dat niet dat jij dat bent. Speel dus vaker iemand die niet alles weet. Geniet van een lage status. Leer verliezen.
 3. Laat je raken: Ja, het is waar: mannen laten minder snel hun gevoel zien in improvoorstellingen dan vrouwen. Hilarische scènes zijn leuk, maar de beste scènes raken je publiek op een andere manier. Laat het aanbod echt binnenkomen. Praat minder en voel meer.  Dat is misschien lastig en onwennig, dus train erop.

Laura Doorneweerd en Sven Lanser spelen hun duoshow ME & MY EX op 13 februari 2015 bij Easylaughs in Amsterdam en op 12 april 2015 in Brussel.

ME & MY EX is daring, intimate and vulnerable improvisation theatre. Through touching, straight-forward or hilarious monologues and scenes, the actors share their own personal memories on relations, love and – of course – exes. Their frank and open attitude instantly creates an intimate connection with the audience, who will remember and consider their own steps on the rocky roads of relationships.” (Martine Werners)